Sayfa yükleniyor...

Lütfen bekleyiniz!

Ana Sayfa Hakkımızda Müşteri Talepleri Anlaşmalı Projeler
 
İlanlar
 
Satılık Konutlar
Kiralık Konutlar
Satılık Villa, Yazlık
Kiralık Villa, Yazlık
Satılık Arsalar
Kiralık Arsalar
Satılık İşyerleri
Kiralık İşyerleri
 
 

MENÜ
 
Ana sayfa
Hakkımızda
Müşteri Talepleri
Kroki
Genel Bilgiler
Sizden gelenler
İletişim
 

İletişim
 
Turkuaz EMLAK
Dr. Fadıl ÜNAL    


Adres  :  İnönü Caddesi
No: 504/A
Güzelyalı / İZMİR

Tel  :  0 (232) 285 51 00
0 (232) 246 10 07

Cep  :  0 (505) 706 20 82
0 (532) 179 29 23
0 (535) 424 30 20
 
www.turkuazemlak.com.tr
www.turkuazemlak.org
 
info@turkuazemlak.org
fadilunal@hotmail.com
 
Genel Bilgiler - Emlak alım satımındaki genel bilgiler
Konu : Emlak alım satımındaki genel bilgiler  
Açıklama :

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Mesut Güleroğlu, vatandaşların mağdur duruma düşmemeleri için tüm emlak alış ve satışlarında oda üyesi emlakçılarla görüşmesi gerektiğini söyledi. Odalarının kuruluş amacını " Vatandaşlarımızın, tüketicinin aynı zamanda emlakçı meslektaşlarımızın hak ve hukukunun korunarak iki tarafın mağdur duruma düşmesini önlemek" şeklinde açıklayan Başkan Güleroğlu, gayrimenkul alım satım kiralama işlemlerini yapan meslektaşlarıma yönelik deneti mekanizması olmayışından kaynaklanan başıboşluğu tüketicinin vatandaşın beklentileri doğrultusunda giderildiğini söyledi.


10 Mart 1999 tarihinde kurulan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası'nın mesleki açığı kapatmak için var gücü ile çalışarak meslek onuru, saygınlığı ve vatandaşların güvenirliğini kazandığı gibi meslektaşlarını da layık olduğu düzeye getirdiği kaydeden Oda Başkanı Güleroğlu, vatandaşların emlak komisyoncusu aracılığı ile gayrimenkul alım satımı yaparken dikkat etmesi gereken kurallar ve hususları şöyle sıraladı.


a) Öncelikle alışverişlerinizde kesinlikle İzmir Emlak Komisyoncuları Odası'na kayıtlı emlakçıların tercih edilmesi
gerekmektedir.


b) Odaya kayıtlı emlakçıya gidildiğinde kiralama işlerinde kullanılan , oda tarafından hazırlanan odamızın logosunu taşıyan yer gösterme zaptı ile logomuz bulunan kira kontratlarının imzalanması gerekmektedir. Bu hazırlanan belgelerde kiracı ile ev sahibinin hak ve hukukunu koruyan maddelerden oluşmaktadır. İmzalanması halinde ise akitten kaynaklanan sorunları taraflar ortadan kaldırmış olur.


c) Alım satımda; alıcı taraf iseniz, odamızın hazırlamış olduğu logolu gayrimenkul yer gösterme tutanağı olan sadece gördüğünüz yeri gittiğiniz emlak komisyoncusunun size gösterdiğine dair bir belge olup alım satım işleminde emlakçı ve alıcı arasındaki anlaşmazlıklarda kanıt olur ve belgedeki yazan miktar geçerli olmaktadır. Alıcının bu belgeyi çekinmeden imzalamaları gerekmektedir.


d) Alım satımda; satıcı taraf iseniz anlaşma sağlandıktan sonra yine odamızın bastırdığı logomuzu taşıyan alım satım ve komisyon sözleşmelerinin alıcı, satıcı ve emlak komisyoncusunun 3 nüsha yapıp imza altına almaları gerekmektedir. Birer nüshaları taraflar alır. Bu sözleşme imzalandıktan sonra doğacak her türlü sorunu akit içersindeki yazılı maddeler gereği kolaylıkla çözülecektir.


e) Gayri menkullerini satmak veya kiraya vermek isteyenler emlakçıya gittiklerinde yine odamızın hazırlamış olduğu logolu emlak kayıt formunu imzalanması gerekmektedir. Bu belge sadece gayri menkulünüzü gittiğiniz emlakçının satış portföyüne kayıt ettirmek için olup sadece emlakçının sizin belirlediğiniz şartlarda pazarlama yapacağı anlamına gelmektedir. Ayrıca vekalet satış yetkisi veya komisyon sözleşmesi değildir.


f)Alım satım veya kiralama işleri yaparken yukarıdaki bahsettiğimiz akitlerin mutlaka ve mutlaka odamızın amblemi taşıyan akitler olması gerekmektedir. Şahısların hazırlanmış olduğu sözleşmeleri imzalayınız aksi taktirde doğacak sorunlara karşı önlem almamızı engellemiş olursunuz.


Bu şartları yerine tam olarak getirilmesi ve halinde emlak komisyoncusunun yapacağı hatalar veya doğacak anlaşmazlık durumunda odanın kurduğu Tüketiciyi Koruma Hakem Heyeti'nin devreye girdiği söyleyen Oda Başkanı Mesut Güleroğlu " Bu durumu kısa yoldan sonuca giderek tarafların mahkemeye vs. kuruluşlarda zaman kaybetmesi önleniyor. Ayrıca odamız gayrimenkul alım-satımında aracılık eden oda üyelerine sözleşmeler tam olarak imzalanması durumunda tün üyelerimiz odamız güvencesi
altındadır.


Herkesin merak ettiği bir konun ise emlak komisyoncusunun aldığı komisyon ücretleri olduğu belirten Güloğlu, bu konuya şöyle açıklık getirdi. " Bu ücretler İzmir Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliğinin fiyat takdir komisyonunun vermiş olduğu fiyat tarifesidir. Bu tarifeye göre ;
Satışlarda ; Alıcıdan %3 - Satıcıdan %3 oranında komisyon alınır. Kiralamalarda ise kiracıdan 1 aylık kira ücreti kadar komisyon peşin olarak alınır. Ayrıca yer gösterme ücreti adı altında hiçbir şekilde gayrimenkulu gören kişiden ücret talep edilmez.

 
 

  Copyright © 2010-2016 Tüm Hakları Saklıdır.